fbpx

Een hygiënisch toetsenbord in de medische omgeving

Purekeys Medisch Toetsenbord en muis

Toetsenborden en muizen spelen een grote rol bij de ongewenste verspreiding van bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het niet regelmatig desinfecteren van uw toetsenbord en muis kan leiden tot ophoping van bacteriën, virussen en ziektekiemen. In een medische omgeving als een ziekenhuis of tandartspraktijk waar de arts regelmatig met patiënt en toetsenbord of muis in aanraking komt, heerst een groter gevaar op ziekte en infectie. Daarom is het van belang dat u in een schone omgeving gebruik maakt van een hygiënish toetsenbord.

Veel tandartspraktijken en ziekenhuizen hebben sterilisatie- en desinfectieprocedures gericht op het voorkomen van overdracht van ziekteverwekkers van patiënt op patiënt of tussen behandelaar en patiënten.  Sterilisatie en desinfectie wordt zorgvuldig toegepast op de meeste medische gereedschappen maar toetsenborden, computermuizen en telefoons worden vaak over het hoofd gezien, terwijl deze behoren tot de meest besmettingsgevoelige voorwerpen. 

Wat is precies het gevaar van een onhygiënisch toetsenbord, en hoe kun je het risico op ziekte en infecties minimaliseren?  Op die vragen geven we je hier een antwoord.

vieze toetsen
bacteria-under-a-microscope

400 keer meer ziektekiemen dan op een wc bril

Op een gemiddeld toetsenbord zitten meer bacteriën, virussen en andere ziektekiemen dan op een toiletbril. Stof, broodkruimels, haren, vette vingers, huidschilfers belanden tussen naden en kieren en vormen een broedplaats voor ziektekiemen. Op een gemiddeld toetsenbord zitten tienduizenden bacteriën en virussen, 400 keer meer dan op een toiletbril. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling microbiologie en immunologie van de Universiteit van Arizona. 


Hoe gevaarlijk zijn die ziektekiemen?

Niet alle besmettingen veroorzaken een infectie. Het risico op infecties is afhankelijk van het soort bacterie, de vorm van overdracht en de ontvankelijkheid van de persoon. De meeste aanwezige ziektekiemen vormen geen direct gevaar voor de gebruiker, deze is vaak goed op de hoogte van de veiligheidsprotocollen en houdt zich aan de hygiënevoorschriften. Het gevaar op infectie heerst wanneer de gebruiker in contact komt met de patiënt. Voor zorgmedewerkers die direct of indirect in contact komen met patiënten is het van groot belang dat zij er van verzekerd zijn dat het toetsenbord te alle tijden hun toetsenbord kunnen desinfecteren wanneer dat nodig is.

Toetsenborden en muizen in de medische omgeving

In de meeste tandartspraktijken en ziekenhuizen worden computers met toetsenbord gebruikt voor het bijhouden van medische en tandheelkundige dossiers en de planning van afspraken. Omdat de apparatuur in de behandelkamer staat, kan deze gemakkelijk in contact komen met vuile handen, handschoenen en spetters van koel- en spraywater (WIP, 2007 ). Sommige micro-organismen die via deze besmettingswegen op het toetsenbord en de muis terechtkomen, kunnen hier voor lange tijd overleven en vormen een bedreiging voor kwetsbare patiënten.

De WIP Werkgroep Infectiepreventie, opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) en de Vereniging voor Infectieziekten (VIZ), stelt sinds 1988 nationale richtlijnen op voor infectiepreventie.

Wireless keyboard cleaning
purekeys medisch toetsenbord

Het voorkomen van de verspreiding van ziektekiemen in ziekenhuizen en tandartspraktijken

Wat voor toetsenbord of muis u ook gebruikt, het belangrijkste is dat u uw apparatuur regelmatig ontsmet. In ieder geval een paar keer per dag en bij voorkeur tussen elke behandeling door. Onderzoek van de Universiteit van Arizona heeft aangetoond dat het regelmatig schoonmaken van het toetsenbord met een alcohol oplossing het aantal aanwezige bacteriën met 99,9% kan verminderen. Let wel op dat het type toetsenbord dat u gebruikt een grote impact heeft op de effectiviteit van het ontsmetten. Maak bij voorkeur gebruik van een medisch toetsenbord met een volledig vlakke toplaag.

 

Kenmerken van een goed medisch toetsenbord

Een medisch toetsenbord heeft als belangrijkste kenmerk dat het van de bovenkant volledig stof- en waterdicht is. Dit maakt het mogelijk om het toetsenbord te reinigen met een desinfectiemiddel. Er bestaat een groot verschil tussen de verschillende medische toetsenborden op de markt. Sommige toetsenborden hebben reliëf tussen de toetsen waar door optimale reiniging niet mogelijk is. Alleen wanneer de toplaag van het toetsenbord volledig vlak is kan het toetsenbord optimaal gedesinfecteerd worden en minimaliseert u het gevaar op ziekte en infecties.

Hygiënische toetsenborden van Purekeys

Medische toetsenborden van Purekeys zijn gemakkelijk en snel te desinfecteren. Ze zijn ontworpen voor gebruik in een omgeving waar gevaar dreigt voor besmetting via het toetsenbord. Alleen indien reinigen en desinfecteren in enkele seconden gedaan kan worden, zal dit in de praktijk ook regelmatig gebeuren. Daarom hebben Purekeys toetsenborden een volledig glad oppervlak zonder randen of naden waardoor het desinfecteren zeer snel en eenvoudig is. Met de dunne siliconen bescherming zijn de toetsenborden goed bestand tegen desinfectievloeistoffen terwijl de gebruiker kan typen als op een normaal toetsenbord. Met één druk op de aparte ‘key lock’ kunnen de toetsen uitgeschakeld worden tijdens het reinigen en desinfecteren. Purekeys medische toetsenborden zijn bestand tegen alle bekende desinfectie middelen zoals alcohol, peroxides, chlooroplossingen etc. Het gebruikte zwarte siliconen is van een zeer hoogwaardige kwaliteit, de bedrukking is overzichtelijk en duidelijk.

Compact

Compact FA

Touchpad

Fullsize

Muizen

5 Tips voor optimale infectiepreventie in de medische omgeving

In een omgeving waar hygiëne van belang is kan iedereen bijdragen aan het voorkomen van infecties en de verspreiding van ziektekiemen. Zie hier onder een aantal tips die u zelf kunt toepassen.

Literatuur

  • Neely et al (2005) Computer equipment used in patient care system within a multihospital system: Recommendations for cleaning and disinfection. AJIC 33: 233-237
  • Rutala W. et al (2006) Bacterial contamination of keyboards: efficacy and functional impact of disinfectant. Infect Control Hosp Epidemiol 27:372-377
  • Fellowes C et al (2006) MRSA on tourniquets and keyboards, J.Hosp Infect, 2006 Sep;64(1):86-8. Epub 2006 Jul 7
  • Simmons N (2006) Computer keyboards and the spread of MRSA. JHospInf 64: 88
  • Stellen Patientenarbeitsplatzcomputer eine Quelle oder ein Übertragungsmedium für exogene, nosokomiale Infektionserreger dar? Blazek, Michael, Dissertation, (2005) Int. J. Hyg. Environ.-Health, 208 (2005), S. 299-304
  • Wilson APR et al (2006) Computer keyboards and the spread of MRSA. J Hosp Infect 62:390-392
  • Anderson G, Palombo EA (2009) Microbial contamination of computer keybords in a university setting. Am J Infect Control. 2009 Aug;37(6):507-9